Co niszczy zęby? Jakie produkty są najbardziej szkodliwe? Przemyślany jadłospis i zmiana codziennych nawyków mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na stan i wygląd zębów. Dziś skupimy się na produktach, których, w trosce o zęby, powinniśmy unikać. Zachęcamy do lektury!
Produkty niezdrowe dla zębów
Jakie produkty warto wyeliminować z codziennego jadłospisu?
Cukier
Cukier to wróg naszych zębów. Stanowi on idealną pożywkę dla bakterii i zwiększa ryzyko próchnicy. Warto więc wyeliminować lub w znacznym stopniu ograniczyć spożywanie cukrów oraz produktów, które go zawierają.
Najbardziej szkodliwe dla naszych zębów są dwucukry i cukry proste, a więc sacharoza, fruktoza, glukoza, maltoza.
Cukry przyczyniają się do spadku pH w jamie ustnej. Po spożyciu cukrów pH spada poniżej optymalnego poziomu. Zanim szkodliwe kwasy zostaną zneutralizowane przez ślinę, a pH wróci do optymalnego poziomu, musi minąć około 30-60 minut. Przez ten czas nasze uzębienie narażone jest na szkodliwe działanie.
Produkty lepkie, oblepiacze
Czekolada, cukierki typu mordoklejki, karmel, kremy, żelki, pianki i inne oblepiające zęby łakocie, są szczególnie szkodliwe. Są to produkty, które przyklejają się do zębów i zalegają w jamie ustnej. Całkowite usunięcie resztek takich słodyczy trwa dość długo.
Odradzane są także lizaki i landrynki. Tego typu słodycze znajdują się w naszej jamie ustnej przez dłuższy czas, a to bardzo źle wpływa na uzębienie.
Czerwone wino
Czerwone wino osadza się na zębach, powoduje ich ciemnienie i przebarwienia.
Co więcej, wino ma odczyn kwaśny, a to sprawia, że podwyższa Ph w jamie ustnej. To natomiast prowadzi do rozpuszczania zawartego w szkliwie wapnia. Uszkodzone szkliwo sprzyja rozwojowi bakterii i próchnicy. Wino przyczynia się również do osadzania kamienia nazębnego.
Kawa
Czarna kawa także nie jest dobra dla naszego uzębienia. Osadza się na szkliwie, powoduje ciemne przebarwienia. Kawa ma kwaśny odczyn, co sprzyja rozwojowi bakterii i próchnicy.
Herbata
Herbata to płyn, który także powoduje przebarwienia na uzębieniu. Zawarte w herbacie substancje przyczyniają się do powstawania brązowo-żółtych przebarwień.
Inne produkty niezdrowe dla zębów
Czy to koniec listy? Niestety nie. Wśród innych, niezdrowych dla zębów produktów, przede wszystkim powodujących przebarwienia, wymienić możemy takie, jak:
- owoce cytrusowe,
- buraki,
- czerwona kapusta,
- jagody,
- napoje kolorowe,
- niektóre z przypraw.
Warto ograniczyć spożywanie wymienionych powyżej produktów. Zalecane jest też żucie gumy bez cukru ‒ po posiłku będzie ona stymulować wydzielanie śliny, która oczyści zęby z resztek pokarmowych. Koniecznie też pamiętajmy o prawidłowej higienie jamy ustnej i regularnych wizytach w gabinecie stomatologicznym.